Get Adobe Flash player
Банер



 

ПЛЕВЕН - КЪРДЖАЛИ - ЗЛАТОГРАД - ПЕРПЕРИКОН - ХАСКОВО - ПЛЕВЕН

на 30 и 31 март 2024 г. – двудневна

на 01 и 02 юни 2024 г. – двудневна 

ЦЕНА: 131 лв.

 

І Ден - Отпътуване от Плевен сутринта. На обяд - пристигане в град Кърджали, разположен живописно сред Източните Родопи, на река Арда, между язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец". Кърджали, наследник на средновековните крепости Вишеград и Моняк, е един от най-интересните в етно-културно отношение градове в България. От няколко години градът привлича своите гости и с атрактивното хидро-технологично съоръжение "Водно огледало", което освен практическа цел, допринася и за подобряване на градската среда за отдих. Кърджали е и едно от българските селища с най-много паркове - "Горубсо", "Арпезос", "Отдих и култура". Посещение на Регионалния исторически музей, представящ археологията, историята, етнографията и природата на Източните Родопи, поместен в една от най-интересните сгради, в архитектурно отношение, в България. Отпътуване по моста над река Арда към манастирския комплекс "Успение Богородично" в кв. "Гледка", прочул се като храмът на отец Боян Саръев. По пътя се минава и покрай още едно духовно средище в града - средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча" с неделно училище, разположени на брега на "Водното огледало".  Отпътуване за Златоград - най-южният град на България, лежащ при сливането на реките Аламовска и Голяма, на 6 км от ГКПП "Златоград - Термес". Родопският град, прочут още като "Градът на Дельо хайдутин", пази спомена за храбрия войвода, прославен и в народната песен "Излел е Дельо хайдутин", изпята от голямата Валя Балканска и носеща послание от Земята към Космоса на борда на станцията "Вояджър". Посещение на Етнографския ареален комплекс - Златоград, представящ архитектурата, поминъка и етнографията на възрожденското селище Беловидово - Даръдере (днешен Златоград). Разглеждат се: Археолого-етнографският музей; Музеят "Дельо войвода"; както и занаятчийските работилници - златарска, терзийска, гайтанджийска, грънчарска... Разходката ще завърши с чаша традиционно въртяно кафе на пясък, поднесено със златоградска баклава и локум. Настаняване в хотел. Свободно време за самостоятелна разходка. Нощувка. 

ІІ Ден – Закуска. Отпътуване от Златоград. Пристигане на историческия скален комплекс Перперикон, разкрит на възвишение над река Перперек. Организирано посещение с местен водач на обекта, наслоил история на над 7 хиляди години. Перперикон, носещ името си от хетската дума "пер" (бълг. "скала"), е едновременно светилище, крепост, скален град, християнски духовен център - мястото където оракулът предсказва съдбите на великите Александър Македонски и Октавиан Август. Перперикон е и духовното средище на античната област Ахридос, откъдето Никита Ремесиански започва покръстването на бесите. В Съвремието проучването на обекта продължава и всяка година Перперикон изумява с новоразкритите си тайни. На обяд - отпътуване от Перперикон. Пристигане в Хасково, разположен в географския център на Тракия, край "реката, около която се редят тополите..." (песента "Среща" на група Щурците). Градът, наследник на средновековния Марса и възрожденския Хаскьой, привлича гости с най-голямата в света статуя на Света Богородица с Младенеца, вписана в книгата на рекордите Гинес. Посещение на параклиса в монумента и на високата 30-метрова камбанария до него, от която се разкрива панорама към целия град и околността. Следва - свободно време в центъра на града край емблематичните за Хасково места - пл. "Свобода"; Народно читалище "Заря"; Старата часовникова кула; Драматичния театър "Иван Димов". Следобед - отпътуване от Хасково. Вечерта - пристигане в Плевен. 

 

                                                                                     ЦЕНА: 131  лв.

Цената включва: транспорт с лицензиран туристически автобус, посещение на градовете Златоград, Хасково и Кърджали, комплекс Перперикон, манастира "Св. Успение Богородично", нощувка и закуска в хотел в гр. Златоград и туристическа застраховка - “Помощ при пътуване”, екскурзоводско обслужване по целия маршрут.

Цената не включва: входните такси за посещение на Перперикон и музеите в Златоград и Кърджали.

 

За записване и повече информация:

Туроператорска фирма “ВИСТ” – гр. Плевен, ул. "Дойран", 160 ет.1, офис 103

тел./факс 064/80 34 15; 

087/662 94 27; 087/865 02 17; e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

  

ЗА КОНТАКТИ И РЕЗЕРВАЦИИ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер