Get Adobe Flash player
Банер

ПЛЕВЕН - ПИРОТ - "ЕТНО СЕЛО СЪРНА" - ДОЛНА КАМЕНИЦА - КНЯЖЕВАЦ

- СУКОВСКИ МАНАСТИР - ПЛЕВЕН 

На 

тридневна

 ЦЕНА: лв.

І Ден - Отпътуване от Плевен рано сутринта. Преминаване през ГКПП "Калотина - Градине". Пристигане в град Пирот, разположен по бреговете на река Нишава и притоците й Бистрица и Градашничка, в полите на историческия хълм "Сарлах". Градът е известен в Сърбия като "Градът на мостовете" и "Градът на пегланата кобасица" (вкусния пиротски суджук), център на етнографския район на Понишавието, наследник на античните Турес и Квимедава. Панорамна обиколка с автобуса на града - показват се: Пиротската гимназия, с традиции от XIX век; Окръжният съд, съчетал няколко архитектурни стила; Домът на културата "Чедомир Кръстич", носещ името на един от прославените сръбски художници. Посещение на Пиротската крепост, наричана от местните "Момчилов град". Крепостта е съградена през XIV век от княз Лазар Хребелянович в подножието на хълма Сарлах. Твърдината се състои от Горни и Долни град, обграден с ров. Четирите средновековни кули, предлагащи гледка към града, ще ни пренесат в отдавна отминали героични времена. Следва пешеходна разходка из градския център. Показват се: Римският крайпътен стълб; площад "Пиротски борци", възрожденската църква "Рождество Христово", чиито стенописи са дело на Самоковската зографска школа; историческият Големи мост над река Нишава с Пиротската променада - любимо място за разходка на Пирочанци и техните гости; площад "Република" с паметника на "Освободителите на Пирот"; църквта "Успение Богородично" в стария квартал "Тиябара". Възможност за посещение на Музея на Понишавието, къщата на търговеца Мали Риста и неговите наследници, един от най-запазените архитектурни паметници от времето на Възраждането в Сърбия. Музеят представя традиционната градска уредба на богаташкия дом, пиротското грънчарство и прочутите пиротски двулицеви килими, изработени от майсторските ръце на пирочанките, от естествени материали и багрила. В къщата са снимани едни от най-романтичните сръбски филми по романите на писателя Стеван Сремац - "Зона Замфирова" и "Ивкова слава". Свободно време за пазаруване на пиротския пазар, предлагащ изобилие от домашно произведени продукти от Пиротския край. Отпътуване за село Иново, разположено сред живописна местност на река Търговишки Тимок, в полите на Природен парк "Стара планина", под известния ски център "Бабин зуб". Настаняване в комплекс "Етно село Сърна". Атрактивна вечеря в комплекса с жива музика, отбрани ястия и мезета, традиционни сръбски напитки. Забавна програма с трубачки оркестър "Месечина". Нощувка. 
  •  

ІІ Ден - Закуска. По желание - посещение на град Княжевац. Отпътуване за село Долна Каменица. Посещение на църквата „Св. Богородица” с владетелската резиденция на видинския деспот Михаил II Шишман. Комплексът е един от най-значимите паметници на българската средновековна архитектура и живопис, чиито стенописи са сравними с тези от Боянската църква в София. Отпътуване за Княжевац, известен като “Сръбската Венеция”, разположен живописно при сливането на реките Търговошки и Свърлишки Тимок. Посещение на Археолого-етнографкия музей (Музея на родния край), представящ археологията, историята и етнографията от историческия регион Княжевачки Буджак. Следва пешеходна разходка из централната градска част: бароковата църква „Св. Георги”; Каменният мост; Възрожденската чаршия, простираща се покрай реката; паркът „Възпоменание”; Гургусовачката отбранителна кула. Свободно време за самостоятелна разходка. Следобед - връщане в комплекс "Етно село Сърна". Атрактивна вечеря в комплекса с жива музика, отбрани ястия и мезета, традиционни сръбски напитки. Забавна програма с трубачки оркестър "Месечина". Точно в полунощ ще се поздравим с настъпването на Православната Нова година. Нощувка. 

 

ІІІ Ден - Закуска. Отпътуване от село Иново. По пътя фото пауза на водопада Бигор - един от красивите водопади в Източна Сърбия, на потока Буковски. По обяд пристигане в Суковския манастир "Успение Богородично", разположен под бърдото Царев камен, на брега на река Ерма. Манастирът пази спомена за българското културно-историческо пространство от времето на Охридската архиепископия. Съвременната обител е съградена през XIX век от свещеника Йован Мадич и пастира Вельо, който след няколко пророчески сънища посочил мястото, където Богородица му заръчала да възроди светата обител. Манастирът съхранява ценни стенописи на зографите Сотир Вельов и Васил Попхристов, представители на Самоковската зографска школа. Забележителни са изображенията на "Света Богородица - Крилатица", "Борбата между доброто и злото", "Светите братя Кирил и Методий". В храма се пази и чудотворният череп на отец Йован. Посетителите могат да си закупят разнообразни продукти и  сувенири от манастирската продавница. Отпътуване за България. Пристигане в Плевен вечерта. 

  


Цена:  лв.


Цената включва: транспорт с лицензиран туристически автобус, посещение на град Княжевац, Етно село Срна, Пирот и  Суковски манастир, 2 закуски, 2 вечери, 2 обяда, 2 нощувки, жива музика, духов оркестър и незабравим купон, туристическа застраховка, 
представител от агенцията по време на пътуването.

Необходими документи:


Задграничен паспорт или лична карта с валидност минимум 3 месеца.

За деца под 18 години - задграничен паспорт или лична карта с валидност минимум 3 месеца и нотариално заверено съгласие за пътуване от двамата родители.За записване и повече информация:


Туроператорска фирма “ВИСТ” – гр. Плевен ул. "Дойран" 160 ет.1 офис 103

тел./факс 064/80 34 15; 
087/662 94 27; 087/865 02 17; e-mail:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.ЗА КОНТАКТИ И РЕЗЕРВАЦИИ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер