Get Adobe Flash player
Банер



 

 ПЛЕВЕН - САНДАНСКИ - РУПИТЕ МЕЛНИК - РОЖЕНСКИ МАНАСТИР - ПЛЕВЕН

 

на  - двудневна,

с включена закуска и вечеря 

 ЦЕНА:  лв.


І Ден - Отпътуване от Плевен сутринта. Пристигане в Сандански по обяд. Посещение на "най-слънчевия град на България", съчетаващ красива природа, изобилие от минерална вода, лечебен климат и богато културно-историческо наследство. Градът е наследник на античните Медиус, Дезудава и Партикополис, и на средновековния Свети Врач. Пешеходна разходка из централната градска част: площад "България"; пешеходната улица "Македония"; Ранно-християнския комплекс, с останките на антична базилика и главната улица на Партикополис; мраморната чешма и вековния чинар. Възможност за посещение на Археологическия музей, съхраняващ "in sito" мозайки от Базиликата на епископ Йоан и на Епископската базилика с резиденция, един от най-добре запазените късноантични паметници, включващ храм, атриум, фиала, мартириум, реликвариум и аязмо от VI век. Свободно време в центъра на града. Разходката продължава през парка "Свети Врач", паметник на парковата архитектура, създаден през 1916 г. от бележития български генерал Георги Тодоров. В парка, дом на над 200 растителни вида, могат да се разгледат: макетът на Пирин планина - "Пиринеум"; мостът над река Санданска Бистрица; Летният театър, домакин на фестивала "Пирин фолк"; Виенското колело; манастирът "Св. св. Козма и Дамян"; множество алеи, площадки и зони за отдих.

 

Отпътуване за защитената местност "Рупите", разположена в кратера на застиналия вулкан Кожух. Освен природното разнообразие, минералните извори и руините на античния град Хераклея Синтика Рупите са и последният дом на пророчицата баба Ванга. Посещава се комплекс "Ванга" с храма "Св. Петка Българска", паметникът на Ванга, композицията "Кръстът", къщичката на Ванга, където е приемала търсещите утеха. Отпътуване за Мелник, най-малкият град по население в България, разположен сред чудните Мелнишки земни пирамиди. Настаняване в хотел "Мелник". Включена вечеря. Нощувка.

ІІ Ден – Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Роженския манастир "Рождество Богородично", най-голямата света обител в Пиринския край, чиято пазителка е чудотворната икона на Света Богородица Вратарница, копие на чудотворна икона от светогорския манастир Ивирон. В манастира са снимани и някои от емблематичните сцени от филма "Време разделно". Край манастира ще спрем и на "тихата поляна край Роженския манастир", където "в славен гроб почива Яне". До гроба на Яне Сандански се намира и църквата "Св. св. Кирил и Методий", съградена от българите - екзархисти. Връщане в Мелник, известен като "забравената столица на България" - престолнината на българския деспот Алексий Слав. Пешеходна разходка из града - музей: паметникът на Яне Сандански (освободителят на Мелник); историческият хълм "Св. Никола" с Деспот-Славовата крепост; Ибрахимбейовата къща; църквите "Св. св. Петър и Павел", "Св. Николай", "Св. Антоний"; Конакът; Музеят на виното; Градският исторически музей, съхраняващ тленните останки на деспот Слав и ценни артефакти от Възраждането; Кордопуловата къща - най-голямата възрожденска къща в България, шедьовър на възрожденската архитектура. Възможност за посещение на Кордопуловата къща, представяща бита на известната винарска фамилия Кордопулови и дегустация на вино от характерните за лозарския регион вина - "Широка Мелнишка" и "Мелник 55". Виното отлежава в издълбаните галерии в пясъчниците, наречени "мелове", даващи наименованието на селището. След посещението на къщата - възможност за организиран обяд в традиционната механа "Св. Варвара", с прекрасна гледка към Мелник и пирамидите. Отпътуване от Мелник в ранния следобед. Пристигане в Плевен вечерта. 

 

 

Цена:  лв.


Цената включва: транспорт с лицензиран туристически автобус; посещение на Мелник, Роженския манастир, м. "Рупите", Сандански с екскурзоводско обслужване по маршрута; нощувка, закуска и вечеря в хотел „Мелник” в гр. Мелник; и медицинска застраховка.

Цената не включва: входните такси за посещаваните обекти; разходи от личен характер.

За записване и повече информация:

 


Туроператорска фирма “ВИСТ” – гр. Плевен, ул."Дойран" 160, ет.1, офис 103,

тел./факс 064/80 34 15; 087/662 94 27;  087/865 02 17; e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 


ЗА КОНТАКТИ И РЕЗЕРВАЦИИ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер