Get Adobe Flash player
Банер 

ПЛЕВЕН - ДОБЪРСКО - БАНСКО - РИЛСКИ МАНАСТИР - ПЛЕВЕН

на 6 и 7 юли 2024 г. - двудневна 

Цена: 122 лв. 

І Ден – Отпътуване от Плевен сутринта. Преминаване през прохода Предела, между Рила и Пирин. Пристигане в разложкото село Добърско в дебрите на Южна Рила. Разглеждане на църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, впечатляваща със своите интересни стенописи "Преображение Господне", "Успение Богородично", Рождество Христово", изобразяващи Спасителя, според различни интерпретации, в летателни капсули. Отпътуване за "ски столицата на България" - Банско. Красивият курортен град, разположен в полите на Пирин планина, на река Глазне, е наследник на множество късноантични твърдини, сред които най-значима е Ситан кале. През XVI век възниква селището на сегашното място. Възраждането, оставило значими културно-исторически следи в Банско, е най-прославеният период в живота на селището. Развиват се търговията, занаятите; изградени са укрепените къщи на банскалии; развива се Банската художествена школа. В Съвремието Банско е най-развитият ски курорт в страната, с множество ски зони и съоръжения в полите на Тодорин връх и Бъндеришка поляна. Банско е и отправна точка за изкачване на мраморните първенци на Пирин планина, както и селище с богат културен календар. Емблематични за Банско са: кухнята, диалектът, песенният фолклор, механите... Надсловът на курорта е "All seasons resort" (Курорт за всички сезони), който е напълно оправдан с настоящето развитие на селището. Пешеходна разходка във възрожденската част на Банско: пл. "Никола Вапцаров"; къща-музей "Никола Вапцаров", Паметника на Паисий Хилендарски; Метоха (днес - музей на Банската зографска школа); църквата "Св. Троица"; къщата-музей "Неофит Рилски", Духовния център "Паисий Хилендарски". Настаняване в спа хотел "Тринити", предлагащ на гостите си басейн и спа център. Нощувка.

ІІ Ден – Закуска. Отпътуване за Рилския манастир "Св. Иван Рилски Чудотворец", най-големият и най-известен български манастир, разположен в сърцето на "Рилската пустиня", обител с над десет века история, национален паметник на културата, един от най-посещаваните обекти в България. Светата обител, основана през X век от светеца - покровител на българския народ - Свети Иван Рилски, обновена през XIV век от протосеваст Стефан Драговол, съхранява безценни образци на българската средновековна и възрожденска архитектура и история. Манастирът е един от обектите, включени в листата на ЮНЕСКО. В католикона "Рождество Богородично" се съхраняват чудотворните мощи на Свети Иван Рилски, чудотворната икона на "Света Богородица Одигитрия" и сърцето на последния български монарх - цар Борис III Обединител. Възможност за посещение на Историческия музей към манастира, Хрельовата кула, Етнографските стаи и Музея "Манастирско стопанство". Свободно време за самостоятелно разглеждане и обяд. Отпътуване от манастира. Вечерта - пристигане в Плевен. 

 

Цена: 122 лв.

Цената включва: транспорт с лицензиран туристически автобус, посещение на град Банско и с. Добърско, посещение на Рилския манастир и пещерата на Свети Иван Рилски с екскурзоводно обслужване по целия маршрут, нощувка и закуска в хотел "Тринити", басейн, сауна, парна баня, джакузи, фитнес в хотела и туристическа застраховка.

Цената не включва: входните такси за музеите

 

За записване и повече информация:

Туроператорска фирма “ВИСТ” – гр. Плевен, ул."Дойран" 160, ет.1, офис 103,

тел./факс 064/80 34 15; 

 087/865 02 17; 087/662 94 27 e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

ЗА КОНТАКТИ И РЕЗЕРВАЦИИ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер