Get Adobe Flash player
Банер 

 

ПЛЕВЕН - ЗЛАТОЛИСТ - РУПИТЕ - САНДАНСКИ - ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА - ПЕТРИЧ - ПЛЕВЕН

 

двудневна на 9 и 10 март 2024 г.

ЦЕНА: 143 лв.

І ден - Отпътуване от Плевен сутринта. Пристигане в село Златолист, разположено в полите на Пирин планина. Посещение на църквата "Св. Георги" - храмът приютил прославената лечителка и пророчица Стойна Димитрова, прочута като Стойна Преподобна, чиято съдба и Свети Георги я отвеждат по трудния път от родното й село Хазнатар (днес в Гърция) до Долна Сушица (днес Златолист), където открива своя последен дом. Още приживе Стойна се прочува като "жива светица", даваща утеха на страдащите. Посещение на храма с килията на Преподобна Стойна, нейния гроб, вековния чинар и кладенеца в уютния двор около обителта. Отпътуване за защитена местност "Рупите", разположена в кратера на застиналия вулкан Кожух. Освен природното разнообразие, минералните извори и руините на античния град Хераклея Синтика "Рупите" са и последният дом на ясновидката Вангелия Пандева Гущерова, известна като баба Ванга. Посещава се комплекс "Ванга" с храма "Св. Петка Българска", паметникът на Ванга, композицията "Кръстът", къщичката на Ванга, където е приемала търсещите помощ и утеха. Отпътуване за Сандански. Посещение на "най-слънчевия град на България", съчетаващ красива природа, изобилие от минерална вода, лечебен климат и богато културно-историческо наследство. Градът е наследник на античните Медиус, Дезудава и Партикополис, и на средновековния Свети Врач. Пешеходна разходка из централната градска част: площад "България"; пешеходната улица "Македония"; Ранно-християнския комплекс, с останките на антична базилика и главната улица на Партикополис; мраморната чешма и вековния чинар. Възможност за посещение на Археологическия музей, съхраняващ "in sito" мозайки от Базиликата на епископ Йоан и на Епископската базилика с резиденция, един от най-добре запазените късноантични паметници, включващ храм, атриум, фиала, мартириум, реликвариум и аязмо от VI век. Свободно време в центъра на града. Разходката продължава през парка "Свети Врач", паметник на парковата архитектура, създаден през 1916 г. от бележития български генерал Георги Тодоров. В парка, дом на над 200 растителни вида, могат да се разгледат: макетът на Пирин планина - "Пиринеум"; мостът над река Санданска Бистрица; Летният театър, домакин на фестивала "Пирин фолк"; Виенското колело; манастирът "Св. св. Козма и Дамян"; множество алеи, площадки и зони за отдих. Настаняване в спа хотел, разполагащ с басейн, фитнес, спа център. Възможност за организирана празнична вечеря с жива музика. Нощувка.

 

ІI ден - Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Хераклея Синтика - "Градът на македонските царе", търсен от археолозите десетилетия наред, чието местоположение е доказано благодарение на мраморна плоча с надпис. Градът, носещ името на Херкулес, е основан през IV век пр. Хр. в племенната територия на синтите. От Хераклея Синтика цар Александър Велики Македонски започва военната си кариера, завладявайки целия античен свят. През Римския период градът е покровителстван от самия Октавиан Август - първият римски император. Посещение на форума на Хераклея Синтика, разположен в южното подножие на Кожух. Отпътуване за град Петрич, лежащ в Подгорието на Природен парк "Беласица". Южният град, известен като "Градът на кестените", е наследник на античния Хераклея и на средновековния Петра. Посещение на Общинския исторически музей, съхраняващ впечатляващи артефакти, открити на Хераклея Синтика, както и интересни образци от културното и етнографско наследство на най-югозападния български край. Пешеходната разходка ще продължи с посещение на къщата - музей "Ванга", семейният дом в Петрич на Вангелия и Димитър Гущерови. Свободно време в централната градска част на Петрич - площад "Македония". Отпътуване от Петрич. Пристигане в Плевен вечерта. 

 

Цена: 143 лв.

Цената включва: транспорт с лицензиран туристически автобус, 1 нощувка със закуска в хотел "Панорама" в Сандански, посещение на село Златолист, местността "Рупите", античния град Хераклея Синтика, градовете Петрич и Сандански, с екскурзоводско обслужване и туристическа застраховка.


Цената не включва: 

Входни такси за посещение на музеите.

Организирана празнична вечеря с участието на певеца Павел Витанов.- 45лв.

 

 

 

За записване и повече информация:

Туроператорска фирма “ВИСТ” – гр. Плевен, ул."Дойран" 160, ет.1, офис 103,

тел./факс 064/80 34 15;  

087/662 94 27;  087/865 02 17; e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

ЗА КОНТАКТИ И РЕЗЕРВАЦИИ

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер