Get Adobe Flash player
БанерТАЙНИТЕ НА ТРАНСИЛВАНИЯ

Плевен - Сибиу– Сигишоара – Солна мина Турда – замъка Корвин в Хунедоара –Алба Юлия- замъка Рупеа – манастира Куртя ди Арджеш - Плевен

 

На 8, 9, 10, и 11 август 2024г - четиридневна

 

 ЦЕНА: 355 лв. 

Първи ден:

Тръгване от Плевен рано сутринта, Преминаване  на българо – румънската граница през Дунав мост.След кратка пауза в МОЛ «ВИВА» Питещи,се отправяме към град Сибиу. Красив преход през Карпатите по поречието на река Олт.Сибиу ,наричан от местната германска общност Херманщад,е град изпълнен с история, романтика и красота в сърцето на Румъния. От историческа гледна точка Сибиу е бил пръв в много неща, за Румъния най-вече: първи театър в Румъния, първа болница, първа аптека, първа фабрика за хартия, първата книга на румънски език е отпечатана тук, първи музей, първи зоопарк, първо използване на електричество в Румъния. Кратка пешеходна обиколка на Сибиу – Крепостните стени, Големия площад, Малкия площад с  Моста на лъжите, Католическата църква „Света Троица”, Протестантската църква, най-старата в Румъния Картинна галерия Брукентал (отвън), Кулата на съвета, Католическата църква „Света Троица“. Време за самостоятелна разходка по площадите, фотосесия или разглеждане на Картинната галерия Брукентал (по желание). Свободно време. Нощувка.

 

Втори ден:

Сибиу – Хунедоара (замъка Корвинул) – Алба Юлия – солна мина Турда

Закуска.Отпътуване за  Замъка Корвин в Хунедоара. Един от най красивите и впечатляващи дворцови комплекси в Европа, който до 1918 г. е бил част от Австро – Унгарската империя. Историята на замъка започва с построяването му от фамилията Анжу през 1320г. По късно в тъмниците на замъка е лежал седем години Влад Цепеш Дракула, заловен от Матиаш Корвин син на Янош Хуниади и крал на Унгария.Един от замъците на «Ордена на Дракона». Внушителните размери, както и архитектурните красоти на замъка го нареждат сред най-ценните паметници на средновековното изкуство, като пример за изключително сполучлива смесица от архитектурни стилове, като Готика, Ренесанс и Рококо.

Отпътуване за  град Алба Юлия. Името на града се превежда като Белия Юлий, като се има предвид неговия основател – унгарския благородник Гюла (Юлий) от Х в. Градът е бил столица Трансилвания от 1541 до 1690 г. В този град на 1 декември 1918 г. е родена съвременната румънска държава. Най-посещаваните забележителности на града са Крепостта Алба Каролина и намиращите се в близост Църквата за коронации и Католическата катедрала Св.Архангел Михаил, в която е погребан Ян Хуниади и където е саркофага с тленните му останки.Катедралата е на повече от 1000 год. и приютява гробовете също на кралица Изабел и Йоан Зигмунд, първия принц на самостоятелна Трансилвания.Посещение на музея на римския легион Принсипи,който е охранявал провинция Дакия. Време за разходка.

 

 Отпътуване за Салина Турда – бивша солна мина, превърната в уникално място със стени, покрити с кристали в преливащи се нюанси. Да се спуснеш в солната мина е като да слезеш до центъра на земята. В една от залите въздухът и солните изпарения са доказано лечебни. В друга от залите може да се види уред „кривак“- задвижвана от коне система за пренасяне на солта от долните нива на мината нагоре. Тук е и Залата на ехото и Стълбата на богатите. Разглеждане на мината и връщане в Сибиу. Нощувка.

  

Трети ден: Сибиу – Сигишоара – Рупеа

Закуска. Отпътуване за Сигишоара. Пристигане преди обяд. Крепостта Сигишоара прилича на декор на рицарски филми и е една от малкото обитаеми крепости в Европа, включена в списъка ЮНЕСКО. На територията на крепостта се разглеждат Часовниковата кула с височина 64 м, Музеят на средновековните оръжия,Градския затвор от средните векове, родната къща на Влад Цепеш Дракула, Покритата стълба от 1642 г., която води към Немското гробище и Църквата на хълма, построена в готически стил с уникална подземна крипта. След пешеходната разходка из Крепостта ще имате свободно време за самостоятелно разглеждане,за да се потопите в невероятната средновековна атмосфера на крепостта.

Отпътуване за замъка Рупеа. Рупеа е построена от даките и се е наричала Рамидава. Последното убежище на цар Дечебал. В сегашния си вид е изградена от унгарския крал Лайош I през XIV век. Единствената крепост построена като спирала. Чудотворното кладенче на Дечебал. Връщане в Сибиу. Нощувка.

 Четвърти ден: Сибиу  – Куртя ди Арджеш- Плевен

Закуска. Напускане на хотела. Отпътуване за Куртеа ди Арджеш. Куртя ди Арджеш – съвсем малко градче, резиденция на влашки епископи и крале, което за кратко време през XIV в. е столица на Влашко. Главата му забележителност е великолепния влашки манастир основан от Раду Негру и доизграден от Нягое I Басараб. Сградите на манастира са построени от легендарния майстор Манол. Архитектурното влияние на църквата е източно, именно този факт прави сградата уникална в Румъния. Златните вътрешни стенописи са сравнително нови, тъй като са рисувани по време на реставрацията след опустошително земетресение от X век. В манастира са погребани влашкия княз Нягое I Басараб, румънските крале и кралици Карол I и Елисавета, Фердинанд и Мария, а също и Анна Бурбон-Пармска, Карл II и Михай . В близката църквата „Св. Николай“ са положени мощите на Св.Филотеа Търновска. Преподобна Филотея е светица и отшелница, чиито мощи след отшелническата и смърт се оказват нетленни и са спасени по време на османското завоевание на България.След разглеждане на манастира се отправяме към България. Пристигане в Плевен вечерта.

Цена: 355 лв.

Цената включва: транспорт с лицензиран туристически автобус, посещение на градовете Сигишоара, Сибиу, Хунедоара, Алба Юлия, Куртя ди Арджеш,солна мина Турда, пешеходен преход до някои от забележителностите, екскурзоводно обслужване по целия маршрут, медицинска застраховка - “Пътуване в чужбина”, 3 нощувки със закуски в Сибиу в хотел 3 *.

Цената не включва: входните такси за посещение на музеите.

Доплащане за вечеря - 30лв на вечер/ заявява се предварително в офиса/ 

 Входни такси :

Замъка Корвинул в Хунедоара :

40 леи за работещи; 20 леи за пенсионери (65+); 10 леи за учащи ;

     Салина Турда :

    60 леи за възрастни ; 30 леи за пенсионери (65+) и деца (6-12г.) ;

     Часовниковата кула с историческия музей,стаята за мъченията и музея на  оръжията в  Сигишоара (комбиниран билет) :

    30 леи за възрастни; 20 леи за деца и студенти;

   Къщата на Влад Цепеш : 15 леи за всички ;

   Църквата Св.Николай (Църквата на хълма) : 15 леи за всички ;

    Замъкът Рупеа :    20 леи за възрастни ; 10 леи за ученици (6 – 18 г.) ;

    Лютеранската катедрала в Сибиу : 15 леи за работещи , основен тур и 20 леи ако се изкачите и на кулата ;

    10 леи за пенсионери и учащи , основен тур и 15 леи ако се изкачите и на кулата ;

    Музеят на римският легион Принсипи в Алба Юлия :  15 леи за работещи ; 10 леи за пенсионери и учащи ;

    Манастира в Куртя ди Арджеш :   5 леи за възрастни ;

Забележка:

•             Туроператора си запазва правото на размяна в последователността на посещение на обектите по програмата съобразно промените в работното им време.

•             Всички упоменати часове са ориентировъчни и може да търпят промени в хода екскурзията.

•             Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване,датата на сключване на договора.

•             Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН характер и са описани към момента на изготвяне на програмата и туроператора не носи отговорност за промяната им в последствие!!!!!!!!!!!!Необходими документи:

Само лична карта

За деца под 18 години нотариално заверено съгласие за пътуване от двамата родители.


За записване и повече информация:

Туроператорска фирма “ВИСТ” – гр. Плевен ул. "Дойран" 160 ет.1 офис 103

тел./факс 064/80 34 15; 
087/865 02 17 087/662 94 27; e-mail:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.


ЗА КОНТАКТИ И РЕЗЕРВАЦИИ 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер